Най-опасните и най-безопасните места в превозните средства

Най-опасните и най-безопасните места в превозните средства
Когато избираме транспортно средство, обикновено мислим за улеснението и комфорта по време на пътуването. Любопитно и полезно е да знаем обаче, че при всеки транспорт има места, които крият по-голям или по-малък риск от наранявания в случай на инцидент. Ето как стоят нещата при тези 7 вида превозни средства:

  4.9 от 70 гласа

Имате възможност да оцените тази статия!

1. ЛЕК АВТОМОБИЛ
  • За най-опасно в колата се смята мястото на навигатора. Причината не е в конструкцията на автомобилите, а чисто психологическа. При внезапна опасност, шофьорът разчита на рефлекси и често завърта рязко волана, в опит да защити колата от удар. Инстинктът му за самосъхранение го кара посоката на завъртане да е тази, която остава мястото на пътника до него изложено на прекия сблъсък. 
  • Най-безопасното място в колата според статистики е мястото на задната седалка от страната на водача, т.е. зад шофьорското, тъй като в същата ситуация, то се намира най-отдалечено от точката на удара. Според някои обаче, най-безопасно може да се окаже средното мястото на задната седалка, но само при условие, че се изполва обезопасителен колан. То е по-защитено от двете страни, но без колан, при рязко спиране, пътникът би полетял директно към предното стъкло.
2. МИКРОБУС, МАРШРУТНО ТАКСИ
  • Най-опасни места в микробус или маршрутно такси, също както в леката кола, са най-предните до шофьора. Причината е същата. Инстинктивната реакция при внезапна маневра на управляващия е да остане далече от точката на сблъсъка, излагайки на вероятен удар срещуположната на неговото място страна. 
  • Най-безопасните седалки са тези в средата на миробуса, те са и най-малко засегнати от счупени стъкла по време на злополука. Както и местата, които се намират с гръб към посоката на движение.
3. ГРАДСКИ ТАНСПОРТ (ТРОЛЕЙ, ТРАМВАЙ, РЕЙС)
  • Най-опасни места в градския транспорт са тези, които са в непосредствена близост до големите прозорци. Дори и при леки инциденти има значителен риск от наранявания от счупени стъкла.
  • Посоката на движение в градската мрежа определя най-безопасните места в градския транспорт, а те са в дясната половина и по-специално тези, които са с гръб към посоката на движение. Поради липса на обезопасителни колани, при по-рязко спиране пътниците, които са с гръб към шофьорското място, са по-защитени от ефекта на инерцията, тъй като намират стабилна опора в облегалките си.
4. АВТОБУС (междуградски)
  • Подобно на градския транспорт, най-опасните места в автобус са отново долепените до прозорците от лявата, външна страна. Ако автобусът не разполага с обезопасителни колани, опасни са и тези, пред които няма други седалки, които да бъдат бариера пред ефекта от инерцията при внезапно спиране (обикновено в началото и в края на автобуса; някой път и в средата, ако има междинна врата). Огромното предно стъкло пък крие допълнителен риск за пътниците от най-предните седалки. При рязка спирачка и по-голяма скорост, ако нямат обезопасителни колани, има вероятност инерцията да ги изхвърли през него, както и да влетят външни фрагменти при сблъсък. Задният ред седалки е опасен в случай на удар отзад.
  • Най-безопасни са местата на централните редове на автобуса и най-вече вътрешните, до пътеката, където има по-малка вероятност от наранявания от стъкла. Ако автобусът е двуетажен, долният е по-сигурен. Сигурността се увеличава при места, пред които има друга седалка, коята да амортизира отчасти инерцията. Но в това отношение предимство за безопасността имат автобуси, снабдени с обезопасителни колани.

Април

Най-опасните и най-безопасните места в превозните средства II
5. ВЛАК
При пътуване във влак можем да говоим за по-безопасни вагони.
  • Най-опасни са крайните вагони – първият и последеният. При сблъсък те са тези, които дерайлират и се деформират.
  • Най-безопасно е да се заемат места в средните вагони и то с гръб към посоката на движение . Така, в случай на рязко спиране, пътникът е предпазен от силното залитане напред, макар да продължава да е заплашен от човека отсреаща, който може да падне върху него.
6. КОРАБ, ФЕРИБОТ
  • Най-опасно е местонахождението в долната част на кораба, където в случай на пробойна, водата първо нахлува и е по-трудно да се избяга до спасителните лодки.
  • Най-безопасни каюти и места са намиращите се на и до горните палуби. В случай на инцидент, тази част последна потъва и има време за спасителни реакции.
7. САМОЛЕТ
Експертите не са единодушни. И все пак, преобладаващите оценки твърдят: 
  • Най-безопасни са седалките в задната част на самолета, защото се намират най-далече от мястото, което поема най-тежкия удар, а именно пилотската кабина и в същото време са най-близко до аварийните изходи.
  • Най-опасни са седалките от най-първия ред в предната част, зад кабината на пилотите. 

Всички тези заключения са на базата на тестове и анализи след инциденти. Подсигуряването на максимална сигурност започва с недопускането на опасни ситуации. Най-важното е да се спазват нормите за безопасност и поведение, правилата за движение, спокойствието и отговорното отношение. Това са нещата, които свеждат до минимум вероятносттите за инцидент.

3 Коментара

 il каза: 
  23 юни, 2017, 09 ★ 04ч

mnogo hubava statiika i razbrano napravena :]

 Тони каза: 
  14 юни, 2017, 22 ★ 50ч

Полезно е да се знаят такива неща. Особено когато купуваш билет и се чудиш къде да поискаш.

 D.M каза: 
  13 юни, 2017, 13 ★ 45ч

Значи да пътуваш в първа класа в самолета си е голямо прецакване. Хем плащаш камара пари, хем си в по-опасната зона.

Добавете коментар

(*)
(*)
(*)

Акумулатори


Автоаксесоари


Багажници и тегличи


Електроника и мултимедия


Автокозметика


Автохимия


Масла


Добавки


Измиване и почистване на стъкла


Стелки за кола


Течности


Крушки


Летни гуми


Зимни гуми

Добавихте продукт!

Можете да продължите пазаруването си или да направите поръчка
Общата сума до тук е:  лв

Продължавам
Завърши поръчка