Задължителни ли са зимните гуми

Задължителни ли са зимните гуми
Допустимо е да се шофира и с летни, но грайферът трябва да е минимум 4 мм.
Мототехника предлага зимни гуми Aeolus с намаление до 30 процента с качество, което ги прави препоръчани за зимните условия в България.

  3.9 от 80 гласа

Имате възможност да оцените тази статия!

От 15 ноември до 1 март трябва да шофирате с гуми, които за подходящи за зимните условия в България. Това означава, че гумите на автомобила ви трябва да са зимни или такива, които имат грайфер по-голям или поне равен на 4 мм. Това е записано в Закона за движение по пътищата (ЗДП), за всички е ясно, че е направен реверанс към шофьорите за да могат да ползват гумите използвани през лятото при положение, че не са съвсем изтъркани, още повече, че например в районите на Сандански, Петрич или други зимата е по-мека.
Все пак освен в България по подобен начин стоят нещата и в други държави от ЕС - Естония, Финландия, Литва, Латвия, Словения, Швеция и Хърватия. Казано по друг начин ако приемем, че основното в нарочен закон за зимните гуми е именно изискването за грайфек то можем да приемем, че зимните гуми са незадължително но препоръчителни!

Напомняме, че ако изберете да шофирате с летни гуми през зимата поемате рискове на своя светка и е спорно дали това е оправдано.

  • Летните гуми губят свойствата си при студено време (под 6 гдадуса) защото каучукът става по-твърд от тук се влошава сцеплението с пътя дори при суха настилка;
  • Грайферът на летните гуми се износва много по-бързо при експлоатация в зимни условия - тоест дори нови и неизползвани летни гуми не допринасят за динамичните свойства автомобила заради по-лошото сцепление с пътя;
  • Грайферът на зимните гуми са с чувствително по-голяма дълбочина и мек каучук, това позволява зимните гуми осигуряват по-висока сигурност при шофиране през зимата;
  • Зимните гуми имат ниски нива на шум и гарантират комфортно шофиране дори при високи натоварвания, все пак аргумента че можете да използвате зимните гуми не само за един зимен сезон са предимство;

Според наши наблюдения съществува психологическа нагласа някой да предпочитат летни гуми през зимата основани на очакването, че през зимата автомобила ще се използва малко.
Обаче това не намалява риска от неприятни последици! Никога не трябва да се забравя, че не сме сами на пътя, освен това инвестицията в качествени зимни гуми може да бъде изгодна защото непрекъснато има промоционални предложения на зивни гуми на изгодна цена.

Мототехника предлага зимни гуми Aeolus с намаление до 30 процента с качество, което ги прави препоръчани именно за зимните условия в България. Можете да изберете зимни гуми подходящи за вашата кола по много параметри (цолаж, ширина и височина, шум и други) като в реално време виждате наличното количество подържано на склад.

Не се колебайте да потърсите консултация по всички въпроси свързани с избора ви на най-добрите зимни гуми, на изгодна цена с обаждане на 0878 909 088!

Март

Задължителни ли са зимните гуми II
Полезно:

  • Смяната на гумите е в пряка връзка с понижаването на температурите до около 6 градуса, ако пътувате в участъци с мъгли с логични заледявания особено сутрин трябва да бъдете особено вничателни. 
  • Цената на среден клас зимна гума от производител, който е наложен на пазара в България  е средно 140 лв, но има и бюджетни решения на цени 70-90 лв.

  • Не позволявайте на ниските температури и зимния дъжд да ви изненадът. 

  • Не усложнявайте живота си, като карате с летни гуми защото зимните гуми имат чувствително по-добро сцепление и поведение на пътя с много по-къс спирачен път. 
  • Мототехника препоръчва да смените и четирите гуми на автомобила, защото спирате с четирите колела. 
  • Не слагайте разбични гуми - това със сигурност ще дебалансира автомобила и винаги подържайте резервна гума в багажника.

4 Коментара

 х каза: 
  04 ноември, 2018, 13 ★ 06ч

Така ли трябва да се забраняват или нагласяват кометар написан от някой свързан с вашия сайт, не се вижда ?

 миро чакъров каза: 
  05 януари, 2018, 12 ★ 22ч

Трябва да забранят гумите втора употреба!!!!

 Иво каза: 
  04 януари, 2018, 01 ★ 34ч

Съгласен! Вероятно обаче така ще бъде винаги ... и може би положението е такова навсякъде в балканските страни.

 Пожарна Техника каза: 
  03 януари, 2018, 11 ★ 45ч

...ако всички спазвахме елементарните правила и закони, дали щяхме по- рядко да гледаме по новините за жертвите на пътя :( ? Най- вероятно ДА!

Добавете коментар

(*)
(*)
(*)

Акумулатори


Автоаксесоари


Багажници и тегличи


Електроника и мултимедия


Автокозметика


Автохимия


Масла


Добавки


Измиване и почистване на стъкла


Стелки за кола


Течности


Крушки


Летни гуми


Зимни гуми

Добавихте продукт!

Можете да продължите пазаруването си или да направите поръчка
Общата сума до тук е:  лв

Продължавам
Завърши поръчка