Може ли да ползваме автомобилни масла за нашата моторна лодка?

Може ли да ползваме автомобилни масла за нашата моторна лодка?
Понякога се питаме дали са ни нужни отделни видове моторни масла, могат ли да бъдат взаимно заменяеми между различните видове превозни средства. Все пак, нали целта им е да смазват двигатели? Но по същата логика, бихме могли да се запитаме, защо са ни нужни различни видове превозни средства - нали целта им е да ни превозват от точка А до точка Б? И в двата случая отговорът е, че съществуват различни нужди.

  4.0 от 59 гласа

Имате възможност да оцените тази статия!

Това е все едно да се питаме дали може да дадем котешка храна на кучето си.
Ще го засити ли? Да.
Ще му послужи ли? Да.
Ще бъде ли съобразена изцяло с нуждите на неговия организъм? Не, тя не случайно не е предназначена да се хранят кучета!

Това е ключовия момент и при маслата. Автомобилното масло не е замислено и не е разработено, за да смазва двигатели на лодки. То би могло да послужи, тъй като някои двигатели са подобни на тези на автомобилите, но въпреки това, усилието, което се изисква, за да се задвижи плавателния съд е много по-различно, а от там и напрежението и динамиката, на които са подложени неговите компоненти и специфични части. Докато автомобилните масла са съобразени не с тези условия, а с хакатерните за автомобилите.

При извънбордовите двигатели, първото и много важно нещо, което трябва да проверим, е дали е двутактов или четиритактов. При лодките, също както и при мотоциклетите, ако се допусне грешка в избора на вида смазочен продукт, това може да се окаже направо катастрофално за живота на нашия двигател. 

Затова най-напред трябва да се уверим, че маслото, което слагаме е предназначено както за вида на нашето превозно средство, така и за вида на двигателя ни. 

Каква е разликата?
Разликата между маслата за всеки вид превозно средство е в начина, по който са разработени, макар и много хора да смятат, че принципът е един и същ и следователно няма разлика. Те грешат! 

Когато става дума за лодки, в допълнение към обичайните общи характеристики на всички моторни масла, маслата за плавателни съдове съдържат антикорозионни агенти, които не допускат възможност да се образува нагар, нагнетявания и натрупвания на утайки в двигателя. 

Корозия (най-вече ръждата от оксидация) е много често явление, когато е налице контакт между метал и вода. Защитата на металните елементи в двигателя се превръща в основен приоритет, особено ако лодката се ползва в солени води. Затова, когато добавяме смазочни масла, които са специално разработени за морско оборудване, ще предотватим появата на ръжда и минерални натрупвания в двигателя, което от своя страна, ще забави амортизацията и ще удължи живота му.  

Други ползи от маслото за лодки
При извънбордовите двигатели с водно охлаждане, които позволяват употреба на  масла тип TC-W2, също има ефект на защита от натрупване на нагар в мотора, като в същото време, отстранява овъгляването и не допуска преждевременното възпламеняване.

Бързото му смесване с бензина прави възможно всички части на двигателя да бъдат постоянно смазани и по този начин защитени от триенето и високите температури, в следствие на естествена работа на двигателя.

Други приложения
Поради характерната композиция и определените съставки в този тип продукти, маслата за лодки могат да се използват и за моторни резачки и триони, различни видове градинска техника, и други подобни съоръжения, които позволяват използването на смазочни масла с тези харатеристики.

Така че, вече знаете – принципно бихте могли да използвате автомобилно масло за вашата лодка, но това изобщо не е препоръчително. Особено ако става дума за двутактов двигател. Автомобилното масло не би се сляло и разтворило  по същи начин при смесването с горивото, както маслото за лодки. Освен това, не би предлазвало пълноценно в условията, в които се експлоатират плавателните съдове.

Помнете, всеки вид масло се разработва за да разгръща функциите си и да смазва определен вид механика, внедрена в определен вид превозно средство. Затова използвайте маслата винаги според указаното предназначение.

Юли

Може ли да ползваме автомобилни масла за нашата моторна лодка? II

1 Коментара

 Пожарна Техника каза: 
  27 July, 2017, 10 ★ 00ч

Статията е страхотна, написана на достъпен език.

Добавете коментар

(*)
(*)
(*)

Акумулатори


Автоаксесоари


Багажници и тегличи


Електроника и мултимедия


Автокозметика


Автохимия


Масла


Добавки


Измиване и почистване на стъкла


Стелки за кола


Течности


Крушки


Летни гуми


Зимни гуми

Добавихте продукт!

Можете да продължите пазаруването си или да направите поръчка
Общата сума до тук е:  лв

Продължавам
Завърши поръчка