Кампания срещу пътните произшествия, с която Франция шокира

Кампания срещу пътните произшествия, с която Франция шокира
Безпрецедентен, буквално стряскащ и разтърсващ социален експеримент, напомня на пешеходците в Париж колко е важно да спазват правилата на движение!

  4.1 от 82 гласа

Имате възможност да оцените тази статия!

Франция провежда необичайна кампания за намаляване на произшествията, предизвикани от непредпазливи и безотговорни пешеходци, които пресичат по неправилен начин. Във връзка с нея местните власти провеждат шокиращ експеримент в Париж с идеята нарушителите действително да се стреснат от възможните последствия, преди да е станало късно.

На няколко оживените парижки улици са монтирани за ден специални устройства. Когато пешеходец тръгне да пресича без да спазва червения светофар, силен звук от спирачки и свистене на гуми симулира рязко спиране на автомобил! Но нещата не свършват дотук.  В същото време задействани от детекторите камери автоматично заснемат уплашената гримаса на пешеходеца – паниката, която в истинска ситуация би могла да бъде мигът преди края на живота му и в реално време поставя образа на дигитален билборд срещу него, с надпис „НЕ РИСКУВАЙ ДА ПОГЛЕДНЕШ СМЪРТТА В ОЧИТЕ. СПАЗВАЙ СИГНАЛИТЕ НА СВЕТОФАРА, КОГАТО ПРЕСИЧАШ". Целта е да се насърчи общественото съзнание за риска от невниманието и безотговорното пресичане без спазване на правила.

В разпространен видеозапис се вижда момиче с тротинетка, което, без да спира, пресича на червено. Друго, което се е вглъбило в телефонен разговор и дори не се оглежда. Младеж, който върви разсеяно и си гледа в краката, сякаш не пресича улица. Бизнесмен, който бърза и не обръща внимание на червения сигнал. Възрастна жена, която също не изчаква зелената светлина.

Причина за кампанията е високият брой произшествия по вина на недобросъвестни пешеходци, които ежегодно взимат жертви в страната (средно 4500 пешеходци стават жертва на пътни произшествия само в региона, към който принадлежи Париж, като в много от случаите е по-тяхна вина). Идеята на безпрецедентната акция е опасността да бъде онагледена и усетена по най-реалистичен начин, с което да се подсили съзнанието за проблема, а това, на свои ред, да доведе до намаляване на трагичната статистика. Всички материали, заснети в реални условия, ще бъдат използвани за по-нататъшните инициативи от дългосрочната кампания.

Вижте малко по-надолу клипа от кампанията. Ще ви накара да се замислите два пъти, преди да решите да преминете на червено. 

/video credits: LA SECURITE ROUTIERE D’ILE DE FRANCE & SERVICEPLAN FRANCE/

Май

3 Коментара

 Ивайло каза: 
  08 юни, 2017, 22 ★ 48ч

Трябва да има големи санкции ца нарушения и трябва да се плаща всичко

 Кирил Господинов каза: 
  07 юни, 2017, 21 ★ 50ч

Така е принципно, изобщо общите правила в голямата си част са неприложими тук дори заради манталитета.

 Върбанов каза: 
  07 юни, 2017, 12 ★ 48ч

При парижаните може и да смисъл, ама тук най-много някоя-друга псувня щяха да заснемат.

Добавете коментар

(*)
(*)
(*)

Акумулатори


Автоаксесоари


Багажници и тегличи


Електроника и мултимедия


Автокозметика


Автохимия


Масла


Добавки


Измиване и почистване на стъкла


Стелки за кола


Течности


Крушки


Летни гуми


Зимни гуми

Добавихте продукт!

Можете да продължите пазаруването си или да направите поръчка
Общата сума до тук е:  лв

Продължавам
Завърши поръчка